Koronavirüs: Hollandalı bilim insanlarına göre iyileşen Covid-19 hastalarında bir yıl içinde yeniden virüs görülebiliyor

Hollandalı bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre koronavirüse yakalanmış hastalarda, iyileşmeleri sonrası bir yıl ya da daha kısa bir süre içinde yeniden bu virüs görülebiliyor.

Araştırmacılar, koronavirüse karşı bağışıklığın “endişe verici derecede kısa” olduğunu vurguluyor.

Amsterdam Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanları tarafından yapılan ve bilim dergisi Nature Medicine’da yayınlanan araştırmaya göre koronavirüse yakalanmak, hastaların bağışıklık geliştirdiği anlamına gelmiyor.

Hastalık, bir yıl ya da daha kısa süre içerisinde yeniden tekrar edebiliyor.

Araştırma ekibi başkanı Lia van der Hoek Hong Kong, Hollanda ve Belçika’da tekrarlayan enflasyon vakaları ortaya çıktığında, yeniden hastalık riskinin sıfır olmadığını zaten bildiklerini vurguladı.

Hollandalı araştırmacı, “Ancak bir kişinin virüse yeniden yakalanabilecek hale gelmesinin ortalama ne kadar sürdüğü şimdiye kadar bilinmiyordu” dedi.

Yeni koronavirüs SARS-CoV-2, insanlar arasında kısa bir süredir yayılıyor. Araştırmacılar bu nedenle bu araştırmayı yaparken tekrarlayan enfeksiyon risklerini araştırmak için hafif soğuk algınlığına neden olan zararsız dört başka koronavirüs türünü inceledi.

Bilim insanları, zaman içinde farklı noktalarda insanlardan alınan 513 kan örneklerindeki antikor miktarını analiz etti. Araştırmada, koronavirüsün bir yıl ya da daha kısa süre içerisinde, yeniden aynı hastaya bulaşabildiği ortaya çıktı.

Araştırma ekibinden Arthur Edridge, büyük ölçüde farklılık gösteren tüm virüsler için aynı sonuca ulaştıklarını belirterek “Bunun, tüm koronavirüslerin ortak özelliği olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Hollandalı araştırmacılara göre, bu nedenle koronavirüse yakalanmış ve iyileşmiş kişiler, o andan itibaren hastalığa karşı bağışıklık kazandıklarını düşünmemeli.

Virolog Lia van der Hoek geçtiğimiz aylarda Covid-19’a yakalanmış kişilerin tekrar enfeksiyon kapabileceğine işaret ederek, bu nedenle koronavirüs önlemlerine uymaya özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Son Eklenenler

Ornisid Fort Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Ornisid Fort Ne İşe Yarar? Vücudumuza çeşitli yollardan giren bakteri ve parazitler enfeksiyonlara neden olur. Enfeksiyonlar ise şiddetine göre insan vücudunda bazı sağlık sorunlarına neden...

Arveles Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Arveles etken maddesi deksketoprofen olan ağrı kesici özellik gösteren bir ilaçtır. Piyasadaki tam adı Arveles 25 mg 20 film tablet şeklindedir. Arveles Nedir? Arveles etken maddesi deksketoprofen olan...

Bengay Merhem Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Bengay Merhem etken madde olarak metil salisilat ve mentol bulunduran ağrı kesici ve iltihap giderici bir ilaçtır. Bengay pomad olarak geçtiği yazılarda vardır ancak...

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Uzm. Dr. Suat Kaptaner

Kulak Burun Boğaz - KBB
İzmır Yenişehir Eğıtım Ve Araştirma Hastanesı(s)
0 5 üzerinden

Dr. Günnur Öztürk

0 5 üzerinden

Uzm. Dr. Mahmut Kuntay Kokanalı

Ankara Dr.zekaı Tahır Burak Kadin Sağliği Eğıtım Ve Araştirma Kadin Hastanesı

Benzer İçerikler