Çiğ mi pişmiş mi tüketilmeli? Sakın bu hatayı bir daha yapmayın!

Sağlıklı bir yaşam için gıdaları belirli bir oranda tüketmeliyiz. Hatta bazı kişiler için yasaklılar listesi bile bulunur. Kalori kontrolü, yasaklı yiyecekler derken dikkat etmemiz gereken bir diğer husus da besinlerin tüketim şekli. Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, çiğ ve pişmiş tüketilmesi gereken besinleri açıkladı.

iStock-465062233 (2)

Domateste bulunan antioksidan özellik gösteren likopen pişirildiğinde vücut tarafından kullanılma oranı artıyor. Bu nedenle domateslerinizi mutlaka pişirerek tüketin.

Sarımsak içeriğindeki ‘allicin’ maddesi sayesinde antimikrobiyal, antioksidan ve kalp sağlığını koruyucu etki gösterir. Allicin etkisi ezilince daha çok ortaya çıkar, yüksek ısıyla ise kaybolur. Bu nedenle sarımsaktan en iyi çiğ ve ezilmiş şekilde yararlanılır. Pişirme işlemi gerekliyse de ezildikten sonra 10 dakika bekletilip pişirilmelidir.

iStock-687181152

Soğan çiğ halde tüketilmesi gereken bir besindir. Çünkü çiğ hali antioksidan ve antikanserojen özellik gösteren sülfürlü bileşiklerden daha zengindir.

Brokoli çiğ, düşük ısıda kısa süreli pişirilerek veya buharda haşlanarak tüketilmelidir. Yüksek ısı antikanserojen etki gösteren sülforafan maddesinin azalmasına neden olur. Bu durum karnabahar, lahana, brokoli ve Brüksel lahanası gibi brassicaceae familyasındaki tüm gıdalar için geçerlidir.

Kuşkonmaz mutlaka pişirilerek tüketilmelidir. Çünkü pişirme sayesinde antikanserojen etki gösteren ferulik asit vücut tarafından daha emilebilir hale gelir.

iStock-1173518442

Kırmızı biber yüksek oranda C vitamini içerir. Isıtılınca C vitamini kayıpları meydana geldiğinden çiğ olarak tüketilmelidir.

Son Eklenenler

Arveles Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Arveles etken maddesi deksketoprofen olan ağrı kesici özellik gösteren bir ilaçtır. Piyasadaki tam adı Arveles 25 mg 20 film tablet şeklindedir. Arveles Nedir? Arveles etken maddesi deksketoprofen olan...

Bengay Merhem Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Bengay Merhem etken madde olarak metil salisilat ve mentol bulunduran ağrı kesici ve iltihap giderici bir ilaçtır. Bengay pomad olarak geçtiği yazılarda vardır ancak...

Laxamot Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Laxamot şurup etken maddesi laktüloz olan genellikle kabızlık gibi hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Laktüloz ana etken maddesinin yanında bazı yardımcı maddelerde bulunmaktadır....

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Dr. Berna Arda

Dahiliye
0 5 üzerinden

Uzm. Dr. Ece Türkyılmaz Uyar

Psikiyatrist Uzm. Dr. Ece Türkyılmaz Uyar
0 5 üzerinden

Dr. Öğr. Üyesi Murat Uyar

serbest hekim

Benzer İçerikler