Bağışıklık sistemini güçlendirmek için C vitamini ve çinko!

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin sadece hastalık döneminde değil, her zaman güçlü tutulması gerektiğini söyleyerek, vücut direncini güçlendirmeye yardımcı olacak gıdalarla ilgili bilgi verdi.

Bağışlık sistemini güçlü tutmak için doğru beslenmenin önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, “C vitaminli ve çinko içerikli gıdaları daha fazla tüketmek doğru. C vitamini bakımından zengin olan zencefil ve zerdeçalın bağışıklık güçlendirici etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Halk arasında da zencefil ve zerdeçalın bal ile karıştırılarak tüketildiğini görüyoruz. Yeşil çay tüketiminin artırılması önemli. Yeşil çay hem bir antioksidan, hem iyi bir bağışıklık düzenleyicidir” ifadelerini kullandı.

Limon, portakal, bergamot gibi bitkilerin kabuklarını kaynatıp tüketmek gerektiğini vurgulayan Kantarcı, “Bitki kabuklarında çok güçlü polifenoller vardır. Bu polifenoller virüslerin aktivitelerini olumsuz yönde etkiler ve virüsün hücre içerisine girmesini engeller. Bu bitki kabuklarından bazıları limon, portakal, bergamot kabuklarıdır. Bu kabukları birkaç dakika kaynatarak elde edeceğimiz içeceğe biraz bal eklersek, bağışlık sistemini güçlendirecek bir karışım elde etmiş olursunuz” dedi.

Doğal bal kullanımının da bağışıklık açısından önemli olduğuna dikkat çeken Kantarcı, şunları söyledi: “Bağışıklık güçlendirmek için en çok kullanılan gıdalardan biri de bal. Bu süreçte doğal bal kullanımı önemli. Yine tükettiğimiz havuç, sarımsak, limon ve roka gibi gıdalar bağışıklığı güçlendiren ve antioksidan etkileri çok yüksek olan gıdalarıdır. Bu gıdaların kiminin virüsün giriş yollarını engelleyici etkileri, kiminin de direkt virüs üzerine etkileri söz konusudur.”

Her gıdayı yeterli miktarda kullanmak gerektiğini belirten Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Kantarcı “Tüketilen besinlerin hangi sıklıkla ve ne dozda kullanılacağı önemlidir. Örneğin zencefil, bir çay kaşığını dolduracak şekilde tüketilmelidir. Zencefilin bal veya limonla tüketimi de önemlidir. Ama her şeyden önce önemli olan dengeli ve sağlıklı beslenmektir. ‘Ben günde iki çorba kaşığı zerdeçal içeyim, bana virüs bulaşmasın’ diye bir gerçeklik yok. Bu gıdaları belli aralıklarla tüketmek gerekir. Çünkü gıdaların ve bitkilerin de ilaçlar gibi olumlu etkileri olduğu kadar olumsuz etkileri olabilir. Örneğin zencefil gebelerde yüksek dozda kullanıldığı zaman düşüğe sebep olabiliyor. Bu sebeple bitkisel ürünlerin destekleyici ve tamamlayıcı olduğu unutulmamalı, kullanmadan önce mutlaka hekime danışılmalı” dedi.

Son Eklenenler

Zalain Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Zalain krem etken maddesi olarak sertakonazol nitrat içeren deride hastalıklı olarak tanımlanan bölgeye uygulanarak lezyonların iyileşmesini sağlayan etkili bir ilaçtır. Zalain krem nedir? Zalain krem içeriği...

Mantazol Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Mantazol krem, vücutta mantar enfeksiyonlarında veya egzama ile birliktelik gösteren mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan etkili bir ilaçtır. İçerisinde izokonazol nitrat ve diflukortolon valerat bulunmaktadır. Mantazol...

Ferrum Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Ferrum Hausmann Fort genellikle gebeler tarafından kullanılan ve hamilelik süresince ortaya çıkan demir eksikliğinin tedavi edilmesinde endike olan önemli ilaçlardan bir tanesidir. Etken maddesi...

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Ass. Dr. Aytaç Göktuğ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Ankara Çubuk Halıl Şivgin Devlet Hastanesı
0 5 üzerinden

Dr. Mensur Süer

Özel Doruk Yıldırım Hastanesi
0 5 üzerinden

Op. Dr. Burhan Kocaman

Avcılar Hospital

Benzer İçerikler