Aman dikkat! Dünyada çok yaygın ama hastalıklara neden oluyor

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, özellikle bağışıklık sistemini zayıflatan Batı tarzı diyetlere karşı uyarılarda bulundu. Koronavirüsle mücadelede başarının sırrının güçlü bir bağışıklık sisteminden geçtiğini belirten Dursun, gelişmiş ülkelerde yaygın olan bol kalorili, proteinli ve yağlı gıdalar yönünden zengin Batı tarzı beslenme biçiminin, bağışıklık sistemini zayıflattığını söyledi.

Batı tarzı beslenmenin bileşiminde; rafine tahıllar, kurutulmuş ve kırmızı etler, derin yağda kızartılmış yiyecekler, yüksek yağlı ürünler ve rafine şekerler gibi işlenmiş gıdaların yer aldığına dikkat çeken Dursun, “Yüksek enerjili Batı tarzı diyet bağışıklık sisteminin inhibisyonuna yol açmaktadır. Farelerde yapılan çalışmalar, yüksek doymuş yağ tüketimi sonucu akciğer alveoler epitel hücrelerinde enfeksiyon oranının yükselmesiyle ilişkili bulunmuş ve Covid-19 hastaları ile ilişkilendirilmiştir. Doymuş yağlar aynı zamanda oksidatif stresi artırarak, bağışıklık sistemini olumsuz etkilemektedir. Batı tarzı beslenme bağışıklık sistemini zayıflatarak kronik inflamasyonlara neden olmaktadır. Viral enfeksiyonlara karşı savunmayı azaltır. Obezite, diyabet, otoimmün ve kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıklara sahip bireylerde kronik inflamasyonlar görüldüğü için, bu kişilerin beslenme biçimi oldukça önemlidir, kontrol altına alınmalıdır. İnsanlar Kovid-19 döneminde mutlu olmak için yüksek kalorili batı tarzı diyetleri tercih ettiler ve bağışıklık sistemleri zayıfladı. Kilo alımı oldu bu süreçte. Bu nedenle batı tarzı beslenme türünde yer alan rafine ürünlerin bırakılması gerekiyor ve besin kalitesi yüksek Akdeniz Diyet Modelini önermekteyiz” dedi.

Son Eklenenler

20’lik Diş Ağrısı Neden Olur? 20’lik Diş Çekimi Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Halk arasında akıl dişi olarak adlandırılan ve üçüncü azı dişleri şeklinde de ifade edilen 20’lik dişler, genellikle 17 -25 yaş aralığında çıkan, toplamda 4 adet olarak tamamen sorunsuz bir şekilde çıkan üçüncü ve son azı dişleridir. Bazı bireylerde yarım ya da tam gömülü şekilde çıkan 20'lik dişler özellikle çenedeki yer yetersizliğine bağlı olarak bölgedeki diş etinde kızarıklık, şişlik, lenf hassasiyeti, ağrı veya ağız açmada kısıtlılığa sebep olabilir. Bilinenin aksine 20 yaş dişlerinin her durumda çekilmesi gerekmez. Herhangi bir ağrıya sebep olmadan çiğneme işlevine yardımcı olabilir. Ancak özellikle yarısı çıkan, gömülü, çürük ve diş eti enfeksiyonuna yol açan 20’lik dişlerin çok vakit kaybetmeden çekilmesi gerekir. 

Coraspin Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Coraspin (asetilsalisilik asit), steroid olmayan ağrı kesiciler grubundan bir ilaçtır. Pıhtılaşma engelleyici özelliği ile kalp ve damar hastalığı riski taşıyan hastalarda damar tıkanıklığı, kalp...

Ecopirin Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Ecopirin (asetilsalisilik asit), steroid olamayan antiinflamatuar grubundan, pıhtılaşma engelleyici bir ilaçtır. Etkin maddesi asetilsalisilik asit, trombositlerin kümeleşmesini engelleyerek çalışır. Özellikle kalp ve damar hastalığı...

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Prof. Dr. Tolgahan Çatlı

Kulak Burun Boğaz - KBB
Liv hospital
0 5 üzerinden

Dt. Murat Volkan Dinçer

0 5 üzerinden

Uzm. Psk. Mahmut Müjdeci

MAHMUT MÜJDECİ KLİNİĞİ

Benzer İçerikler