Sarımsağı hap gibi yutmak düşündüğünüz kadar faydalı değil! Çünkü…

Yemeklere verdiği aromatik lezzetle çoğu kişinin favorisi olan sarımsağın faydaları saymakla bitmez. Kokusu yüzünden topluluk içinde yenmesi pek tercih edilmese de bağışıklık güçlendirici etkisi ile özellikle soğuk algınlıklarının arttığı sonbahar-kış aylarında mutfağımızda mutlaka bulundurmamız gereken bir besin. Peki, sarımsağı hap gibi yutmak faydalı mı?

Bağışıklığı güçlendiren sarımsağın içeriğinde A, C ve B grubu vitaminleri, çeşitli enzimler ve birçok mineral bulundurur. Sarımsağın antimikrobiyal etkisi vardır. Bakteri, virüs, mantar ve parazitlere karşı etki gösterdiği görülmüştür.

Yapılan çalışmalarda düzenli tüketildiğinde mide, prostat, göğüs, kolon ve daha birçok kanser türüne yakalanma riskini azalttığı gösterilmiştir.

Bazı çalışmalarda tümör oluşumunu engellediği ve gelişimini durdurduğu görülmüştür.

Antioksidan aktiviteye sahip birçok madde içerir. İçerdiği aminoasitler, C vitamini, selenyum ve diğer antioksidanlarla vücuda zarar veren maddeleri zararsız hale getirir, vücudu yaşlandıran, damarları hasara uğratan serbest radikallerden korur. Ayrıca sarımsak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

Sarımsağı yalnızca ezme, çiğneme gibi işlemler sonucunda içindeki enzimler aktifleşir, “allicin” isimli sarımsağın aktif ve yararlı öğesi oluşur. Bu nedenle hap gibi sarımsak yutmanın bir anlamı yoktur.

Sarımsağın faydalı özelliklerinden yararlanmak için çiğ olarak yemeklere eklenmeli ve çiğnenerek, doğranarak ya da ezilerek tüketilmelidir. Sarımsak yutmanın bilindiği gibi bir faydası yoktur.

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Dr. Hasan Şahin

0 5 üzerinden

Prof. Dr. Murat Bavbek

0 5 üzerinden

Doç. Dr. Alper Turan

Alper Turan Muayenehane

Related Articles