Procto-Glyvenol Nedir? Ne işe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Procto-Glyvenol, iç ve dış hemoroid tedavisinde topikal olarak kullanılan bir ilaçtır. Eczanelerde krem ve supozituvar (fitil) formlarında bulunan Procto-Glyvenol rektal bölgede ağrı, kaşıntı ve acıya neden olan damar şişliği gibi hemoroid belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olur. Etkin maddelerinden tribenosid, iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltır. Diğer etkin madde lidokain ise lokal bir anesteziktir ve kaşıntı, acı ve ağrıyı hızla hafifletir. Genel olarak kullanımı kolay olan Procto-Glyvenol, uygulama yerinde yanma, kaşıntı, kızarıklık gibi hafif yan etkilere neden olabilir.

Procto-Glyvenol nedir?

Procto-Glyvenol, hemoroid tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. “Topikal kullanılan diğer antihemoroidaller” adı verilen bir gruba dahildir. Krem ve supozituvar (fitil) formlarında bulunur. Krem formunun içeriğinde %5 tribenosid ve %2 lidokain hidroklorür bulunur. Beyaz renkte, pürüzsüz bir görünümü vardır ve 30 g’lık tüplerde satılır. Procto-Glyvenol’ün supozituvar (fitil) formunda ise her bir supozituvar (2 g), 400 mg (%20) tribenosid ve 40 mg (%2) lidokain içerir. Eczanelerde 10 adet fitil içeren kutularda bulunur.

Procto-Glyvenol ne işe yarar?

Procto-Glyvenol nedir?
Procto-Glyvenol nedir?

Procto- Glyvenol hem iç hem de dış hemoroidlerin tedavisinde etkilidir. Hemoroidin neden olduğu rektal/anal bölgede ağrı, kaşıntı ve acıya neden olan damar şişliği gibi belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur. Etkin maddelerinden tribenosid, iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltır. İçerdiği lokal bir anestezik olan lidokain ise hemoroid kaynaklı kaşıntı, acı ve ağrıyı hızla hafifletir.

Procto-Glyvenol nasıl kullanılır?

Kullanım dozu

Procto-Glyvenol Kullanımı
Procto-Glyvenol Kullanımı

Procto-Glyvenol’ün (eğer doktorunuz başka şekilde kullanmanızı söylemediyse) belirtiler kaybolana kadar sabah ve akşam kullanılması önerilir. Belirtiler azaldığında doz günde 1 defaya indirilebilir. İlacı belirtiler tamamen kaybolana kadar kullanın. Ancak 1 hafta sonrası hala tam bir iyileşme görülmediyse doktorunuza danışın. 1 tüp yaklaşık 20 – 30 uygulama için yeterlidir.

Procto-Glyvenol krem nasıl uygulanır?

Procto-Glyvenol krem rektal yoldan, bölgesel uygulanan bir ilaçtır.

  • Eğer iç hemoroid sorununuz varsa ilacın kutusunda bulunan kanülü kullanmanız gerekir. Kanülü tüpe takın ve her kullanım öncesinde koruyucu kapağı çıkarmayı, sonrasında da takmayı unutmayın.
  • Dış hemoroid için kremi parmağınızla yüzeyden uygulayabilirsiniz. Öncesinde ve sonrasında ellerinizi mutlaka sabunla yıkayın.
  • Procto-Glyvenol’ü yutmayın ve gözünüzle temas ettirmeyin.
  • Eğer ilacın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğunu hissediyorsanız mutlaka doktorunuz veya eczacınıza danışın.

Procto-Glyvenol fitil nasıl kullanılır?

Kullanım dozu: Procto-Glyvenol’ün (eğer doktorunuz başka şekilde kullanmanızı söylemediyse) belirtiler kaybolana kadar sabah ve akşam 1 fitil kullanılması önerilir. Belirtiler azaldığında doz günde 1 fitile indirilebilir. İlacı belirtiler tamamen kaybolana kadar kullanabilirsiniz. Ancak 1 hafta sonrası hala tam bir iyileşme görülmediyse doktorunuza danışmalısınız.

Procto-Glyvenol fitil uygulama şekli

  • Ellerinizi sabunladıktan sonra fitili paketinden çıkarın
  • Uygun bir pozisyonda durup fitili makata yerleştirin ve itin
  • Ellerinizi tekrar sabunla yıkayın
  • Ardından 10-15 dakika fitilin iyice içeri girmesi ve erimesi için oturarak bekleyin
  • Procto-Glyvenol’ü yutmayın ve gözünüzle temas ettirmeyin

Procto-Glyvenol kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Procto-Glyvenol Krem
Procto-Glyvenol Krem

Eğer aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz Procto-Glyvenol’ü dikkatli kullanın:

  • Ciddi karaciğer rahatsızlığı,
  • Lateks alerjisi

Fitil formunu kullanırken anal bölgenin temizliğine dikkat edin. Dışkınızın yumuşak olmasını sağlayacak önlemleri alın. Procto-Glyvenol’ü geniş̧ deri yüzeylerine ve özellikle tıkanıklık (oklüzyon) olduğunda uygulanmamalıdır. Bu şekilde uygulamalarda kalp ritm bozuklukları, nefes alma zorluğu, koma ve hatta ölüme yol açabilir.

Procto-Glyvenol hangi ilaçlarla kullanılmaz?

Procto-Glyvenol’un diğer ilaçlarla birlikte kullanımı ile ilgili bilinen bir yasaklama yoktur. Ancak siz yine de reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilaç kullanıyorsanız tedaviye başlamadan önce doktorunuza bilgi verin.

Procto-Glyvenol doz aşımı

Procto-Glyvenol ile ilgili doz aşımı bilgisi yoktur. Ancak eğer yanlışlıkla yuttuysanız mutlaka doktorunuzu ya da eczacınızı arayın.

Procto-Glyvenol eşdeğer (muadili) ilaçlar

Eczanelerde Procto-Glyvenol ile aynı etken maddelere sahip eşdeğer bir ilaç yoktur.

Procto-Glyvenol formları ve türleri

Procto-Glyvenol krem ve supozituvar (fitil) formlarında bulunmaktadır.

Procto-Glyvenol kimler kullanamaz?

  • Eğer etkin maddeler tribenosid veya lidokaine ya da ilacın içerdiği yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa Procto-Glyvenol kullanmayın.
  • Doktorunuza danışmadan çocuklarda kullanmayın.

Hamilelikte ve emzirirken Procto-Glyvenol kullanımı

Gebeliğin ilk 3 ayında Procto-Glyvenol kullanılmamalıdır. 4. Aydan itibaren doktorunuzun da önerisiyle ve onun önerdiği doz ve şekilde kullanabilirsiniz. Eğer ilacı kullanırken hamile kaldığınızı fark ederseniz hemen doktorunuza danışın. Emziriyorsanız da doktorunuzun önerdiği dozu aşmadan Procto-Glyvenol kullanabilirsiniz.

Procto-Glyvenol yan etkileri

Procto-Glyvenol’ün uygulama yerinde yanma, kaşıntı, kızarıklık gibi hafif yan etkileri olabilir.

Son Eklenenler

20’lik Diş Ağrısı Neden Olur? 20’lik Diş Çekimi Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Halk arasında akıl dişi olarak adlandırılan ve üçüncü azı dişleri şeklinde de ifade edilen 20’lik dişler, genellikle 17 -25 yaş aralığında çıkan, toplamda 4 adet olarak tamamen sorunsuz bir şekilde çıkan üçüncü ve son azı dişleridir. Bazı bireylerde yarım ya da tam gömülü şekilde çıkan 20'lik dişler özellikle çenedeki yer yetersizliğine bağlı olarak bölgedeki diş etinde kızarıklık, şişlik, lenf hassasiyeti, ağrı veya ağız açmada kısıtlılığa sebep olabilir. Bilinenin aksine 20 yaş dişlerinin her durumda çekilmesi gerekmez. Herhangi bir ağrıya sebep olmadan çiğneme işlevine yardımcı olabilir. Ancak özellikle yarısı çıkan, gömülü, çürük ve diş eti enfeksiyonuna yol açan 20’lik dişlerin çok vakit kaybetmeden çekilmesi gerekir. 

Coraspin Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Coraspin (asetilsalisilik asit), steroid olmayan ağrı kesiciler grubundan bir ilaçtır. Pıhtılaşma engelleyici özelliği ile kalp ve damar hastalığı riski taşıyan hastalarda damar tıkanıklığı, kalp...

Ecopirin Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Ecopirin (asetilsalisilik asit), steroid olamayan antiinflamatuar grubundan, pıhtılaşma engelleyici bir ilaçtır. Etkin maddesi asetilsalisilik asit, trombositlerin kümeleşmesini engelleyerek çalışır. Özellikle kalp ve damar hastalığı...

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Uzm. Dr. Kemal Kocal

Dahiliye
Antalya Eğıtım Ve Araştirma Hastanesı
0 5 üzerinden

Dr. Murat Örten

İstanbul Mehmet Akıf Ersoy Göğüs Kalp Ve Damar Cerrahısı Eğıtım Ve Araştirma Hastanesı(Y)
0 5 üzerinden

Ass. Dr. Behice Şuheda Duman

İzmir Tire Devlet Hastanesi

Benzer İçerikler