Piriformis Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Priformis sendromu, pelvis bölgesinde yer alan piriformis kasının kasılıp, siyatik sinire baskı yapması ile kalçada ağrılara neden olan bir durumdur. Piriformis kası aynı zamanda yakında bulunan siyatik sinirine zarar vererek karıncalanma, ağrı ya da uyuşukluk gibi semptomlara sebep olur. Erkeklerden çok kadınları etkileyen bu sendrom aniden ortaya çıkabilmektedir.

Piriformis Sendromu Nedir?

Priformis sendromu, piriformis kasının omurilikten kalçaya ve aşağısına doğru giden siyatik sinire baskı yaparak kalçada, bacakta, bel bölgesinde ve ayaklarda karıncalanma, ağrı ve uyuşmaya neden olduğu nöromüsküler bozukluktur.

Düz bir kas olan piriformis, omurganın alt kısmından kalçaya kadar geçerek uylukların üst tarafına doğru uzanmaktadır. Vücudun her iki yanına da uzanan bu kas alt vücudun her hareketin yardımcı olmaktadır. Siyatik sinir, piriformis kasının altından geçerek omurilikten, kalça ve her bir bacağın arka bölümünden ayaklara doğru uzanır. Aynı zamanda bu sinir vücudun en uzun ve en büyük sinirlerinden biridir.

Piriformis sendromu kendi içinde iki tür karşımıza çıkar. Birincil piriformis sendromu, kişinin anatomik yapısı ile ilgilidir. Piriformis kası siyatik sinire uyumlu olmadığı durumlarda birincil sendrom görülür. Yaşam tarzından kaynaklı, travma, rahatsızlıklar ikincil piriformis sendromun görülmesine neden olur. Bu durum özellikle piriformis kasının zarar görmesiyle ortaya çıkar.

Piriformis Sendromu Neden Olur?

Piriformis kasının yanlış, aniden ters hareketlerden ve çok oturmaktan dolayı tahriş edilmesiyle siyatik sinire baskı yapılır ve piriformis sendromu oluşur. Piriformis sendromunun neden olduğu kas spazmlarından dolayı şişme ve gerilme olabilir. Piriformis sendromunun en yaygın sebepleri şöyle sıralanır:

Piriformis sendromu, kasların güçlü olmadığında merdiven çıkma, yürüme, koşmamaktan, fiziksel aktiviteden önce ısınmamaktan da kaynaklanabilir. Bazı durumlarda anormal anatomi de priformis sendromuna neden olur.

Piriformis Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Piriformis sendromu belirtileri kalça veya üst bacakta ortaya çıkar. Bacak bacak üstüne atma ve yürüme ile birlikte bu belirtilerin düzeyi de artış gösterebilir. Piriformis sendromunun en yaygın belirtileri şöyle sıralanır:

Uzun süreli oturma, merdiven çıkma, yürüme ve koşma gibi durumlar bu semptomların daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bu belirtiler ayakta uyuşma, karıncalanma, yürümede zorluk gibi sebeplerden ortaya çıktığında bel fıtığıyla karıştırılabilmektedir.

Piriformis Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Piriformis sendromu belirtilerinden dolayı diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Bu yüzden teşhisi zor olsa da ortaya çıkarmak için uzman doktor belirtilerinizi ve günlük aktivite alışkanlarınızı öğrenir. Tıbbi geçmişinizi göz önünde bulundurarak yaralanmanız ya da travmanız olup olmadığını belirler. Fiziksel muayene sırasında kalça, bacak ve belinizdeki ağrıları kontrol eder. Bunların yanında piriformis sendromunun teşhisi için şu işlemlerin yapılmasını talep edebilir:

Piriformis Sendromu Tedavisi

Piriformis sendromu teşhisinin ardından şu tedavi yöntemleri uygulanabilir:

Bu yöntemlerin başarısız ve yetersiz olduğu durumlarda piriformis sendromu ameliyatı önerilebilir. Bu durum cerrahi müdahale gerektirir.

Piriformis Sendromunu Önlemenin Yolları

Piriformis sendromunu önlemek için günlük olarak uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunur. Bunlar şöyle sıralanabilir:

Piriformis Sendromu Egzersizleri

Priformis sendromu egzersizleri, ağrının azalmasında etkili olarak kişinin rahatlamasına yardımcı olur. Bu egzersizleri uygulamadan önce uzman doktora danışmanız gerekir. Piriformis sendromunun semptomlarını hafifletebilecek egzersizler şöyle sıralanır:

Bu pozisyonda sırtüstü uzanarak kasların esnemesi hedeflenir. Uzandıktan sonra dizleri büküp, ayaklarınızı bacak bacak üstüne atıp yere düz bir şekilde yerleştirmeniz gerekir. Böylelikle piriformis sendromu egzersizine başlamış olursunuz.

Piriformis sendromu egzersizi için yapılan bu harekette sırtüstü uzanılır. Sırayla dizler bükülür, göğse doğru çekilir. Her iki diz de kollar tarafından kucaklanıp kendinize doğru çekilir. 10-30 saniye aralığında bu pozisyonda kalınarak serbest bırakılır.

Bu egzersizde her iki bacak yerine birer birer olacak şekilde diz göğse doğru çekilir. Her iki dize de 10-30 saniye bu şekilde ısınma yaptırılır.

Dış kalçada oluşan gerginliği atmak için her iki dizide birleştirdikten sonra yana yatırın. Kaslarda bir ağrı hissedene kadar yana doğru dizlerinizi itin. O bölgede 10-30 saniye bekleyin ve sonrasında eski pozisyonunuza dönün.

Piriformis Sendromu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Piriformis sendromu, günlük yaşam tarzındaki değişikliklere gidilmesi ve tedavi sürecine hızla başlanmasıyla düzelir. Belirtilerin geçme süresi kişiden kişiye farklılık gösterir.

Piriformis sendromu, piriformis kasının siyatik sinire baskısından ortaya çıktığından spesifik bir bölgede oluşur. Siyatik hastalığı durumunda ise bel fıtığı ve spinal stenoz gibi sebeplerle görülür.

Piriformis sendromuna erken müdahale edilmediği durumlarda ciddi sorunlara neden olarak kemik erimesi gibi problemler ortaya çıkabilir.

Piriformis sendromu kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Herkeste priformis sendromuna rastalanabilir.

Son Eklenenler

20’lik Diş Ağrısı Neden Olur? 20’lik Diş Çekimi Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Halk arasında akıl dişi olarak adlandırılan ve üçüncü azı dişleri şeklinde de ifade edilen 20’lik dişler, genellikle 17 -25 yaş aralığında çıkan, toplamda 4 adet olarak tamamen sorunsuz bir şekilde çıkan üçüncü ve son azı dişleridir. Bazı bireylerde yarım ya da tam gömülü şekilde çıkan 20'lik dişler özellikle çenedeki yer yetersizliğine bağlı olarak bölgedeki diş etinde kızarıklık, şişlik, lenf hassasiyeti, ağrı veya ağız açmada kısıtlılığa sebep olabilir. Bilinenin aksine 20 yaş dişlerinin her durumda çekilmesi gerekmez. Herhangi bir ağrıya sebep olmadan çiğneme işlevine yardımcı olabilir. Ancak özellikle yarısı çıkan, gömülü, çürük ve diş eti enfeksiyonuna yol açan 20’lik dişlerin çok vakit kaybetmeden çekilmesi gerekir. 

Coraspin Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Coraspin (asetilsalisilik asit), steroid olmayan ağrı kesiciler grubundan bir ilaçtır. Pıhtılaşma engelleyici özelliği ile kalp ve damar hastalığı riski taşıyan hastalarda damar tıkanıklığı, kalp...

Ecopirin Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Ecopirin (asetilsalisilik asit), steroid olamayan antiinflamatuar grubundan, pıhtılaşma engelleyici bir ilaçtır. Etkin maddesi asetilsalisilik asit, trombositlerin kümeleşmesini engelleyerek çalışır. Özellikle kalp ve damar hastalığı...

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Dt. Metin Demiralp

Diş Hekimi
0 5 üzerinden

Dr. Esra Şendil

0 5 üzerinden

Dr. Ayşe Nuray Yıldırım Özdemir

Benzer İçerikler