Koronafobi’den Korunma Yolları

Koronavirüs’ün hızlı bir şekilde yayılması ile bir çok ülke tedbir önlemlerini en üst seviyeye çıkardı. Bir çok fabrika ve dükkan da kapanarak evden çalışma düzenine geçti. Evden çalışma düzeninde sağlığınızı koruma yollarını daha önceki yazılarımızda paylaşmıştık.

Koronavirüs’ün bu kadar hızlı yayılması ile insanlarda koronavirüs korkusu denilen koronafobi ortaya çıktı. Koronafobiye kapılan kişilerin psikoljileri bozularak ağır depresyonlar geçirdikleri görüldü. Bu nedenle koronafobi’den korunma yollarını sizlere aktarıoruz.

Kaygı ve Korkuyla Başedilmenin ilk Yöntemi: Tedbir Almak

Sosyal izolasyona uyun, Kişisel hijyeninize özen gösterin. Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın.

Haberleri Güvenilir Kaynaklardan Takip Edin

Sosyal medya ve whatsapp gruplarından gelen doğruluğu kanıtlanmamış bilgileri itibar etmeyin. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sağlık Bakanlığı ve hastanelerin İnternet sitelerindeki bilgilendirmeleri dikkate alın.

Pozitif Düşünceler Yayın

Olumsuz yorumlarla birbirinizi korkutmaktan kaçının. Umursamaz yada aşırı kaygılı olmak yerine gerçekçi bir noktada durmaya çalışın. Çocuğunuz da bu dönemde kaygılı olacaktır. Yaşına uygun kısa ve öz bilgilerle sorularını cevaplayın. Aşırı kısıtlayıcı davranışlarınızın onu daha çok korkutacağını unutmayın.

Düzeninizi Korumaya Çalışın

Sosyal izolasyonla beraber uyku ve yemek düzeninizin bozulmaması için ufak esnetmelerle aynı ofisteki gibi bir düzeni evde de uygulayın. Pijamalarınızla çalışmayın, her gün günlük rutininize hazırlanın ve günü öyle geçirin.

Ailenizle Geçirdiğiniz Zamanı Değerlendirin

Evde aile ile geçirilen zamanın artması aslında bir çok fırsatı da beraberinde getirir. Aile olarak iletişiminizi güçlendirmek, yeni alışkanlıklar geliştirmek ve bağlarınızı güçlendirmek adına bu süreci değerlendirin. Sosyal desteğin önemini unutmayın. Görüntülü konuşma gibi yöntemlerle sevdiklerinizle düzenli iletişiminizi sürdürün.

Yeni Hobiler Edinin

Bir hobi edinin, varsa yeni bir tane daha edinebilir yada mevut hobinizi geliştirebilirsiniz. Nefes egzersizleri, yoga, meditasyon bu süreçte kaygıyla baş etmenize çok yardımcı olacaktır. Yazmanın gücünden faydalanın. Yoğun kaygı yaşadığınızda duygu ve düşüncelerinizi yazmak sizi rahatlatır ve farklı bir perspektiften bakmanızı kolaylaştırır.

Profesyonel Yardım Alın

Kaygınızla baş edemediğinizi hissediyor, işlevselliğinizde bozulma gözlemliyorsanız telefn yada e-mail yolu ile bir uzmanla iletişime geçip destek alma yöntemlerinizi kararlaştırın.

Son Eklenenler

2 Yaş Altındaki Çocuklarda Antibiyotik Kullanımı Astıma Neden Oluyor

İngiltere'de yapılan 2 Yaş Altındaki Çocuklarda Antibiyotik Kullanımı araştırması Journal of Infectious Diseases dergisinde yayımlandı. Araştırmaya göre, yaşamın ilk iki yılında sık antibiyotik kullanan...

Diş İmplantı Nedir? İmplant Nasıl Yapılır? İmplant Çeşitleri ve Ameliyatı

Diş implantı, eksik dişler için çene kemiğine küçük bir ameliyatla yerleştirilen, titanyumdan üretilmiş yapay diş köküdür. Çene kemiğine yerleştirildikten sonra implantın kemikle kaynaşması beklenir....

Akalazya Hastalığı (Yutma Güçlüğü) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Yunanca da gevşemez anlamına gelen ‘’Akalazya’’ yemek borusunun alt ucundaki kasları gevşeyememesi ile karakterize bir hastalık olarak tanımlanıyor. Akalazya hastalığı yaklaşık her 100 bin ile 200 bin kişide bir görülen nadir bir rahatsızlık olarak biliniyor. Yutulan gıdalar yemek borusunda yukarıdan aşağı doğru oluşan yemek borusu kasılmaları (peristaltik hareketler) ile ilerletilir. Akalazya görülen bireylerde yemek borusunun alt ucu gevşeyemediği için içindeki gıdaların mideye geçirilmesi oldukça zorlaşır. Bu akalazya belirtileri bireylerde şikayet olarak çıkıyor. Memorial Dicle Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Taner Kamacı, akalazya ve merak edilenleri hakkında bilgi paylaştı.

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Dr. Dt. Hasan Kılıç

Diş Hekimi
dental klinik
0 5 üzerinden

Uzm. Dr. Hülya Yanbay

Psikiyatri Uzmanı Hülya Yanbay Özel Muayenehanesi
0 5 üzerinden

Dr. Dt. Pelin Bozbulut

Benzer İçerikler