Güneş Kremleri Leke Yapar mı?

Bahar aylarına girdiğimiz şu günlerde yaz tatili planları yapılmaya başlandı, erken rezervasyon ile bir çok kişi tatilini aldı. ( Tatil planlama için bu siteyi incelemenizi öneririz.) Küresel ısınma ile yaz aylarının çok daha sıcak ve kurak geçmesi ile güneşin zararlı ışınlarından nasıl korunacağımız, özellikle bebekleri ve çocukları nasıl koruyacağımız merak konusu oldu.

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için hepimiz Güneş Kremi kullanırız. Güneş kremlerini kesinlikle kullanmalısınız, güneş kremi sürmeden güneşe çıkmanız, kısa sürede sizi etkilemese de çocukları ve bebekleri etkilemektedir. Peki hangi güneş kremini almalısınız? 30 faktörü güneş kremi mi yoksa 50 faktörü güneş kremi mi? En çok merak edilen bu konuyu Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Ertan Yılmaz açıklamış.

Faktör sayısı arttıkça malesef kullanılan kimyasal oranı da artıyor. 30 faktör bir güneş kreminin koruyuculuğu %95 ise 50 faktörü bir kremin koruyucuğu %97. Tamamiyle koruyan (%100) bir güneş kremi şu an için bulunmuyor.

Uzun bir kış döneminin ardından gireceğimiz yaz aylarında doğrudan güneşe maruz kalmak şüphesiz lekelere yol açacaktır. Güneşin altında çok uzun süre kalmasak bile bazı kişilerde çok kısa sürelerde dahi güneş lekeleri dediğimiz ciltteki renk farklılıkları oluşmaktadır. Bunları önlemenin tek yolu ise güneşim çok yoğun olduğu öğle saatlerinde dışarıya çıkmamak ve güneş kremi kullanmak.

Güneş kremlerinde bulunan kimyasallar nedeniyle fiziksel korumanın önemi giderek artıyor. Ülkemiz şapka kullanımı her geçen yaz daha da artmakla birlikte özellikle uzak doğuda şemsiye kullanımı da artıyor. Ülkemizde henüz güneş ışınlarından korunmak için şemsiye kullanımı pek yaygın değil.

Güneş kremi kullanımı ve faktörlere bir açıklama getiren Ertan Yılmaz şöyle diyor:

Güneş kremleri 15, 20, 30 faktör, 50 artı diye gidiyor. Daha önce faktör sayısında 60, 80, 90 diye kavramlar çıkmaya başlamıştı ancak Dünya Sağlık Örgütü bu kavramlar tüketiciyi yanılttığı için bir kısıtlama getirdi. 50 artı ifadesi kullanılıyor. Yani güneşten koruyucu kremler konuşulurken güneş yanığından koruma ve lekeden koruma noktasında iki tercih yapmamız gerekiyor. Güneş yanığından koruyacak olacak ultraviyole B, ışığın yakmasını, renk artışını önlemek için de özel kimyasal maddeler, ultraviyole A kremler kullanılmalı. ’30 mu 50 mi faktör alalım’ diye tartışılıyor. Gerçekte 30 faktörün güneşten koruyucu özelliği yüzde 95 ise 50 faktörün koruyuculuğu yüzde 97’dir. Yani tamamen koruyan bir güneş kremi yoktur. Onun için fiziksel koruyucular önemli.

Güneş kremleri ortalama 30 dakika koruyu özellik gösteriyor ve bu süreden sonra etkisini kaybetmeye başlıyor. bu nedenle en az her üç saatte bir güneş kremini yenilenmesi öneriliyor.

Çocukların ve bebeklerin D vitamini alabilmeleri için Güneşe çıkmaları gerekiyor. Fakat Güneşe çıkartırken dikkatli olmamız gerekli. Güneş yanığı olmaması için bebeklerin kolu bacağı güneşte tutulabilir fakat yüzü ve boynu güneşe doğrudan maruz kalmamalı.

Son Eklenenler

Arveles Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Arveles etken maddesi deksketoprofen olan ağrı kesici özellik gösteren bir ilaçtır. Piyasadaki tam adı Arveles 25 mg 20 film tablet şeklindedir. Arveles Nedir? Arveles etken maddesi deksketoprofen olan...

Bengay Merhem Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Bengay Merhem etken madde olarak metil salisilat ve mentol bulunduran ağrı kesici ve iltihap giderici bir ilaçtır. Bengay pomad olarak geçtiği yazılarda vardır ancak...

Laxamot Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Laxamot şurup etken maddesi laktüloz olan genellikle kabızlık gibi hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Laktüloz ana etken maddesinin yanında bazı yardımcı maddelerde bulunmaktadır....

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Dr. Semir Beyaz

Aile Hekimliği
0 5 üzerinden

Dr. Hayriye Cankar

0 5 üzerinden

Dr. Öğr. Üyesi Meltem ÇAKIR

Benzer İçerikler