Glifor nedir?
Glifor, tip 2 diyabet (şeker hastalığı) tedavisine ve önlenmesine yardımcı olmak için kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Oral antidiyabetikler grubuna dahildir. Etken maddesi metformin-hidroklorur’dür. İçerdiği yardımcı maddeler; magnezyum stearat, polietilen glikol, propilen glikol, hidroksipropil metil selüloz, talk ve titanyum dioksit’tir. Tip 2 Diyabet tedavisinde çok yaygın kullanılır.
İlaç Bilgi Kartı | |
Etken Maddesi | Metformin Hcl |
Grubu | Oral Antidiyabetikler |
Kullanım Alanı | Tip 2 diyabet tedavisi, Polikistik over sendromu hastalarında adet döngüsünü ve yumurtlamayı düzenlemeye yardımcı |
Muadili (Eşdeğeri) | Diabest, Diaformin, Diamet, Diormin, Glange, Glifor, Glinext, Glucophage… |
Formları | Film tablet, uzatılmış salınımlı tablet |
Reçete Türü | Normal |
Glifor ne işe yarar?
Glifor ne için kullanılır?
Özellikle fazla kilolu tip 2 diyabet hastalarında bazen diyet veya egzersiz kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olamayabilir. Glifor, bu tip hastaların tedavisinde kullanılır. İlaç tek başına ya da diğer diyabet ilaçları veya insülin ile birlikte kullanılabilir.
Glifor hangi hastalıklarda etkilidir?
Glifor sadece tip 2 diyabet tedavisinde kullanılmaz, polikistik over sendromu hastalarında adet döngüsünü ve yumurtlamayı düzenlemek için de kullanılabilir. Tip 1 diyabet tedavisinde kullanılmaz.
Glifor nasıl etki eder?
Pankreas tarafından üretilen insülin, kandaki glukoz (şeker) miktarını kontrol eden doğal bir hormondur. Kandaki fazladan şekeri alır ve kan şekeri seviyesini düşürür. Tip 2 diyabette pankreas yeterli insülin üretemez ve bu da kandaki glukoz seviyesinin yükselmesine neden olur. Glifor, insülinin etkisini arttırarak kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlar. Ayrıca yiyeceklerden emilen glikoz miktarını da azaltır.
Glifor nasıl kullanılır?
Glifor doğru kullanımı nasıl olmalı?
- İlacınızı her gün aynı saatlerde alın.
- Glifor doktor kontrolünde kullanılması gereken bir ilaçtır. Doktorunuzun reçete ettiği şekilde kullanın, doz arttırmayın veya azaltmayın.
- Kullanma talimatında anlamadığınız bir şey olursa mutlaka eczacınıza veya doktorunuza sorun.
- İlacı kırmayın, ezmeyin ve çiğnemeyin. Bir bardak suyla için.
- Griforu yemeklerle birlikte almak yan etkileri azaltabilir.
- İlacı kullandığınız süre içerisinde kan şekerinizi düzenli ölçerek takip edin.
- Glifor hastalığınızı tedavi etmez, kontrol altına almanıza yardımcı olur. Kendinizi iyi hissetseniz bile ilacı kullanmaya devam edin ve doktorunuza danışmadan bırakmayın.
- İlaçtan tam olarak fayda görebilmeniz için diyetinize ve egzersizlere devam edin. Glifor, diyet, egzersiz, kilo kontrolü, düzenli kan şekeri ölçümü ve özel tıbbi bakımı da içeren tam tedavi programının bir parçasıdır.
- 10 yaş altı çocuklarda kullanılmaz.
Glifor dozları ve doz hesabı
Doktorunuz kan şekeri seviyenizi düzenli olarak takip eder, almanız gereken dozu ona göre belirler ve gerekirse dozunuzu değiştirebilir. Glifor tedavisinde genellikle doz yavaş yavaş arttırılır. Böylece yan etki riski azalmış olur.
Yetişkinlerde kullanım dozu:
- Doktor tarafından aksi önerilmedikçe başlangıç dozu genellikle 1500 mg-3000 mg’dır. Bu doz, günde iki ya da üçe bölünmüş 500 ya da 850 mg’lık dozlar şeklinde alınabilir.
- Eğer hasta insülin de kullanıyorsa ilacın kullanımı doktor tarafından yeniden düzenlenebilir.
Çocuklarda kullanım dozu:
- 10 yaş üzeri çocuklarda kullanıma uygundur.
- Çocuklarda da başlangıç dozu yetişkinlerle aynıdır. Ancak çocuklarda maksimum doz günlük 2000 mg’dır.
- 12 yaşa kadar olan çocuklarda kullanımı ile ilgili yeterli çalışma yoktur. Bu yüzden ancak doktor özellikle gerekli gördüğünde kullanılmalıdır.
Yaşlılarda kullanım dozu:
Yaşlılarda bazı böbrek rahatsızlıkları görülebilir. Bu yüzden tedavi boyunca hastanın böbrekleri fonksiyonları düzenli kontrol edilmelidir (en az yılda bir kez). Doktor bir problem tespit ederse kontrol sıklığını arttırması ve buna göre doz değişikliği yapması gerekebilir.
Glifor doz aşımı
Yüksek dozda kullanımı laktik asidoza neden olabilir. Belirtileri:
- Karın ağrısı
- Kusma
- Nefes darlığı
- İshal
- Şiddetli yorgunluk ve uyku hali
- Üşüme
- Kas krampları’dır.
Laktik asidoz acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Almanız gerekenden daha fazla Glifor kullandıysanız derhal doktorunuzla ya da bir eczacıyla konuşun! (3)
Glifor kullananlar nelere dikkat etmeli?
Glifor kullananlar ne yememeli?
Glifor’un herhangi bir yiyecek ile etkileşimi yoktur. Ancak tip 2 diyabet hastalarının normalde uyguladıkları diyetlerine devam etmeleri gerekir.
Glifor alkol ve içki ile kullanılır mı?
İlacınızı alkolle birlikte kullanmayın. Alkol ve alkol içeren ilaçlar, Grifor ile birlikte özellikle karaciğer hastalarında ya da beslenme sorunu olan kişilerde laktik asidoz riskini arttırabilir.
Glifor hangi ilaçlarla kullanılmaz?
Bazı ilaçlar Glifor’un çalışma şeklini etkileyebilir ya da yan etkilerin artmasına neden olabilir. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, kan şekeri seviyelerinizin daha sık kontrol edilmesi ve dozunuzun ayarlanması gerekebilir:
- Diyabet ilaçları (insülin, gliburit vb.): Hipoglisemiye neden olabilir.
- Diüretikler (idrar söktürücüler): Furosemid, hidroklorotiyazid vb.
- Tansiyon ilaçları (Nifedipin): Kan basıncını düşüren ilaçlar vücuttaki metformin miktarını arttırır, bu da yan etkilerin artmasına neden olabilir
- Kolesterol ilacı (nikotinik asit): Metforminin etkisini azaltır
- Glokom ilaçları (Asetazolamidin, brinzolamid, dorzotamiddir, metazolamid): Laktik asidoz riskini artırabilir.
- Epilepsi ilaçları (topiramat ve fenitoin): Laktik asidoz riskini artırabilir.
- Mide ilacı simetidin: Laktik asidoz riskini artırabilir.
- Fenotiyazin grubu antipsikotik ilaçlar (Klorpromazin, flufenazin, proklorperazin): Kan şekerini düşürerek metforminin etkisini azaltırlar.
- Steroid içeren ilaçlar (budesonid, flutikazon, prednizon, betametazon)
- Testosteron, östrojen ve progesteron gibi erkek ve dişi hormonlar, doğum kontrol hapları
- Tüberküloz ilacı (izoniazidin): Metforminin kan şekeri düşürme etkisini azaltır.
- Tiroid ilaçları (tiroid ekstresi, levontiroksin, liotironin, liotriks)
- Astım ilaçları (salbutamol, terbutalin vb.)
- İyotlu kontrast maddeler: Bazı görüntüleme yöntemlerinde kan dolaşımınıza verilmesi gereken bu maddeler de bir tür ilaçtır ve Glifor ile etkileşime girebilir. Bu tip işlemlerin öncesinde ve sonrasında ilacı kullanmayı kesmeniz gerekebilir.
Potansiyel yan etkileri önlemek için tedaviye başlamadan önce doktorunuza aldığınız reçeteli veya reçetesiz tüm ilaçlar, vitaminler ve bitkisel takviyeler hakkında bilgi verin.
Glifor formları ve türleri
Glifor 500 mg, 850 mg ve 1000 mg metformin-hidroklorür içeren film tablet ve uzatılmış salınımlı tablet formlarında bulunur.
Glifor muadi ilaçlar (metformin içeren ilaçlar)
- Diabest: 850 mg ve 1000 mg film tablet
- Diaformin: 850 mg ve 1000 mg film tablet
- Glange: 850 mg ve 1000 mg tablet
- Glinext: 500 mg, 850 mg ve film tablet
- Glucophage: 500 mg, 850 mg ve film tablet
- Glucotard: 850 mg ve 1000 mg film tablet
- Glukofen: 850 mg ve 1000 mg film tablet
- Matofin: 850 mg ve 1000 mg film tablet- 500 mg ve 1000 mg XR tablet
- Metodel: 850 mg ve 1000 mg film tablet
Kimler Glifor kullanmamalı?
- Metformine ya da ilacın içeriğinde bulunan yardımcı maddelerden herhangi birine alerjisi olanlar
- Böbrek veya karaciğer hastaları (karaciğer veya böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyon bozukluğu vb.)
- Ağır hiperglisemi (yüksek kan şekeri) hastaları
- Belirtileri kontrol altına alınamayan ağır diyabet hastaları
- Uzun süren ya da şiddetli ishal sonrası aşırı su kaybeden kişiler. (Dehidrasyon böbrek sorunlarına ve sonrasında laktik asidoz oluşmasına neden olabilir)
- Yakın bir zamanda kalp krizi geçirmiş ya da kalp yetmezliği tedavisi görenler
- Ciddi bir enfeksiyon geçirmiş olanlar
- Çok alkol alanlar ya da alkolikler Glifor kullanmamalıdır.
Glifor hangi durumlarda sakıncalıdır?
Eğer Glifor’u hipoglisemiye (aşırı kan şekeri düşüklüğü) neden olan diğer diyabet ilaçları ile birlikte kullanıyorsanız (insülin, sülfonilüreler, meglitinidler vb.) aşırı kan şekeri düşüklüğüne neden olabilir. Belirtileri; halsizlik, aşırı terleme, sersemlik, kalp atışında hızlanma, görme bozuklukları ve dikkat sorunlarıdır.
Emzirme ve hamilelik döneminde Glifor kullanımı
Hamilelikte Glifor kullanımı
Glifor’un hamilelikte kullanımı ile ilgili yeterince çalışma yoktur. Ancak açıkça ihtiyaç olması durumunda önerilmektedir. Tip 2 diyabet hastası kadınların hamilelik sırasında da tedavilerine devam etmeleri önemlidir. Genellikle insülin kullanımı tercih edilir. Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza mutlaka bilgi verin.
Emzirirken Glifor kullanımı
Emzirirken Glifor kullanmayın. Bu ilaç anne sütüne geçebilir ve bebekte yan etkilere neden olabilir.
Glifor zayıflatır mı?
Araştırmalara göre, nedenleri tam açık olmasa da metformin, diğer tip 2 diyabet ilaçlarının aksine bazı kişilerde kilo vermeye yardımcı olabilir. Bunu, iştahı azaltarak ya da vücudun yağı kullanma ve saklama şeklini değiştirerek yapıyor olabilir. İlacı kullanırken sağlıklı beslenmeye ve egzersize devam eden hastalarda daha çok kilo kaybı gözlenmiştir. (4)
Glifor bir diyet hapı değildir. Tip 2 diyabet veya prediyabetiniz varsa ve fazla kiloluysanız doktorunuz diyabeti yönetmenize veya diyabet geliştirme riskinizi azaltmanıza ve kilo vermenize yardımcı olması için Glifor reçete edebilir. Bu hastalıklardan hiçbirine sahip değilseniz de doktorunuz sadece kilo vermeniz için metformin yazabilir. Ancak bu ilacın etiket dışı kullanımına girer. Yani onaylanmamış bir durumdur.
Glifor ne kadar sürede zayıflatır?
Metformin kilo vermeye yardımcı olabilir ancak bunu çok hızlı yapmaz. Kilo kaybı bir ila iki yıl içinde yavaş yavaş ortaya çıkar ve verilen kilo da kişiden kişiye değişir. Yapılan kapsamlı bir çalışmada iki veya daha fazla yıl sonra kaybedilen ortalama ağırlığın 4-7 kilo arasında olduğu gözlenmiştir.
Glifor yan etkileri ve zararları
Yaygın yan etkiler
- Mide bulantısı veya kusma
- İshal
- Karın ağrısı
- İştah kaybı
- Ağızda metalik bir tat
Ciddi ama seyrek görülen yan etkiler
- Laktik asidoz: Nadir görülen ancak acil tedavi gerektiren ciddi bir durumdur. Belirtileri; şiddetli yorgunluk, hızlı veya zor nefes alma, kusma, karın ağrısı ve kas kramplarıdır.
- Metabolik asidoz: Belirtileri; uyku bozukluğu, bilinç dağınıklığı, mide bulantısı veya kusma, durgunluk ve baş ağrısıdır.
- B12 vitamini eksikliği: Belirtileri; aşırı yorgunluk, karıncalanma, dilde ağrı ve kızarma, ağız yaraları, kaslarda zayıflık ve görme bozuklukları
- Karaciğer sorunları: Tende ve göz aklarında sararma
- Hipoglisemi (Kan şekeri düşüklüğü): Belirtileri; Titreme, terleme, kafa karışıklığı, konsantrasyon zorluğu,
- Alerjik reaksiyon: Ciltte kızarıklık ve kaşıntı ya da anaflaksi (3)
Bu yan etkilerden herhangi birine sahipseniz en kısa zamanda bir hastanenin acil servisine başvurmalısınız.
Bazı ilaçlar Glifor’un çalışma şeklini etkileyebilir ya da yan etkilerin artmasına neden olabilir. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, kan şekeri seviyelerinizin daha sık kontrol edilmesi ve dozunuzun ayarlanması gerekebilir:
Glifor 500 mg, 850 mg ve 1000 mg metformin-hidroklorür içeren film tablet ve uzatılmış salınımlı tablet formlarında bulunur.
Emzirirken Glifor kullanmayın. Bu ilaç anne sütüne geçebilir ve bebekte yan etkilere neden olabilir.