Doğal Yollardan Diş Çürüğü Tedavi Edilir mi?

Diş çürükleri hemen hemen her insanın ortak derdidir. Her ne kadar bakım yapılsa da dişleri çürümekten korumak çokta kolay olmamaktadır. Peki diş çürükleri için doğal bir tedavi var mıdır yoksa diş doktorunun yapacağı dolgudan kaçış yok mudur? Malesef günümüz teknolojisi ile henüz doğal diş tedavisi bulunamadı. Fakat bilimin gelişmesi ile dişlerini koruma yollarınız oldukça gelişti.

Diş Çürüklerinin Sebepleri

Çürükler (çürük nedeniyle oluşan boşluklar), diş çürüğü bölgeleridir. Kök de dâhil dişin herhangi bir yerinde görülebilir fakat en yaygın olduğu bölgeleri, ağzın arka tarafındaki dişlerin çiğneme yüzeyleri ve diş eti çizgisinin yanları oluşturmaktadır. Çürükler yavaş yavaş oluşur. Yemek yediğinizde, ağzınızdaki bakteriler yiyeceklerdeki şekerleri ve nişastaları parçalar ve dişin minesini zayıflatan bir asit salgılanır. İlk önce hasar[1]  diş yüzeyinde oluşur, ancak devam ederse ve mine tamamen bozulursa, çürük ortaya çıkar.

Tedavi Edilmeyen Çürükler Ne Olur?

Bir diş, çürüme gösterdiğinde bunu yalnızca diş hekimi tedavi edebilir. Şayet tedavi edilmez ise, çürük büyür ve daha ciddi diş problemlerine neden olabilir. Eğer çürük dişin ortasına doğru yayılırsa ve hassas sinirlerin bulunduğu yere ulaşırsa, diş iltihaplanabilir veya ağrı yapabilir ve diş etinde apse belirebilir. Sorunu gidermek için hasta, kök kanal tedavisine, ağız ameliyatına veya bir diş çekimine gereksinim duyabilir.

Düzenli olarak diş hekiminize görünmeniz önemlidir, böylece ilerlemekte olan çürükler ağızda daha ciddi bir sorun teşkil etmeden önce tedavi edilebilirler.

Çürükler Doğal Bir Şekilde İyileşebilir Mi?

Erken aşamadaki diş çürüğü tersine çevrilebilmesine rağmen çürükler doğal olarak iyileşmez. Türk Dişhekimleri Birliği’ne göre koruyucu tedaviler diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının oluşmasını önleyen işlemlerdir. Koruyucu işlemlerden olan florür uygulamaları sistemik (ağız yolu ile alınan) veya topikal (dişlerin üzerine etki eden) yöntemlerle kullanılır. Sistemik florür sudan alınabileceği gibi hekim tarafından tablet şeklinde de reçete edilebilir. Bu tür uygulamalarda diş hekimi diş yüzeyine doğrudan bir sıvı, jel, cila veya köpük uygular.

Fakat bir çürük meydana geldiğinde diş hekiminin bunu dolgu yaparak tedavi etmesi gerekecektir.

Beslenmede Değişiklik İşe Yarar Mı?

Beslenmenizi iyileştirmeniz diş mineniz üzerindeki asit miktarını azaltır ve çürüklerin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Sağlık Bakanlığı, Çorum İl Sağlık Müdürlüğü yediğiniz ya da içtiğiniz her şekerli besinden bir saat sonra dişlerinizin asit saldırısına maruz kaldığını, bunun da zamanla dişlerde çürüklere neden olduğunu belirtmekte ve sadece yenilen şekerin değil içinde şeker bulunan keklerin, kurabiyelerin hatta ekmeğin bile diş çürüklerine neden olabildiğini, bu durumdan daha az etkilenmek için şekerli şeylere karşı koymayı denemeniz ya da şekerli bir şeyler yedikten sonra en azından ağzınızı çalkalamanız gerektiğini eklemektedir. Ayrıca daha az asitli içecek, meyve suyu ve süt içmeniz gerekir. Aside maruz kalmasını önlemek için [2] dişlerinize zaman vermek amacıyla öğünler arasında atıştırma yapmamaya çalışın. İyi bir beslenme alışkanlığının önceden başlamış olan diş çürümesini tersine çeviremeyeceğini aklınızdan çıkarmayın.

Diş hekimleri çürüklerin doğal bir şekilde nasıl tedavi edileceği konusunda fikir sahibi olmamalarına karşın, uygun ağız bakım alışkanlıklarını sürdürmek dişlerinizi güçlü ve sağlıklı kılacaktır. Yerel şebeke suyunuz florürlü ise bu suyu için ve florürlü bir diş macunuyla günde iki kez dişlerinizi fırçalayın. Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin. Böylece hekiminiz çürükleri kontrol edebilir ve bunları etkin bir şekilde tedavi edebilir.

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Dr. Hamza Aral Hakgüder

0 5 üzerinden

Dr. Fevziye Ünsal Malaz

0 5 üzerinden

Dr. Tuğba Güler Kuluğ

Related Articles