Diafuryl Nedir? Ne işe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Diafuryl, parazit bakterilerden kaynaklanan akut ishalin tedavisinde kullanılan bir bağırsak antiseptiğidir. Hastada su kaybının giderilmesine ek olarak kullanılır. Kaybedilen suyun telafisi ishalin şiddetine göre ağızdan veya damardan olabilir.  Kapsül formu 6 yaşından büyük çocukların kullanımına uygundur. Daha küçük yaş için süspansiyon (şurup) formu da vardır. Mide ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve idrar renginde değişiklik yaygın görülen yan etkilerindendir. Disfuryl’i mutlaka doktorunuzun önerdiği şekilde ve dozda kullanın. Ayrıca ishal süresince yeterli sıvı almayı ve doğru beslenmeyi ihmal etmeyin.

Diafuryl kapsül nedir, ne işe yarar?

Diafuryl bakteriyel kökenli akut ishal tedavisinde, su kaybının giderilmesine ek olarak kullanılan bölgesel (lokal) etkili bir bağırsak antiseptiğidir. Etkin maddesi nifuroksazid antiflamatuar ve antibakteriyel bir maddedir, gastrointestinal sistem enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılır. Nifuroksazid, parazitlerin hayatta kalması için gerekli olan belirli maddelerin çoğalmasını bloke ederek çalışır. Her bir kapsül 100 mg etkin madde içerir.

Diafuryl şurup nedir?

Diafuryl şurup, kapsül formuyla aynı tedavi etkisine sahip, 2 yaş ve üzeri çocukların kullanımına uygun, ilacın süspansiyon formudur. Her bir ölçek (5 ml) 200 mg etkin madde (nifuroksazid) içerir. Şurup portakal kokulu ve sarı renktedir. Eczanelerde 60 ml’lik şişelerde bulunur.

Diafuryl nasıl kullanılır?

Diafuryl Nedir?
Diafuryl Nedir?
  • Diafuryl’i mutlaka doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın. Tedaviyi doktorunuzun onayı olmadan sonlandırmayın.
  • İlacın kapsül formunu bir bardak suyla çiğnemeden ve ezmeden için.
  • Süspansiyon formunun dozunu mutlaka kutudaki ölçeği kullanarak ayarlayın ve içmeden önce şişeyi iyice çalkalayın.
  • Eğer bir dozu almayı unutursanız hatırlayınca alın. Ancak diğer dozun saati yaklaşmışsa kaldığınız dozdan devam edin. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz almayın.

Diafuryl aç mı tok mu kullanılır?

Diafuryl’i aç ya da tok karnına, yemeklerden önce veya sonra alabilirsiniz.

Diafuryl kullanım dozu

Diafuryl kapsül dozu

  • Erişkinlerde: Önerilen doz günde 4 defa 2 kapsüldür (toplam 800 mg).
  • 6 yaşından büyük çocuklarda: Önerilen doz günde 3-4 defa 2 kapsüldür (toplam 600 mg-800 mg).

Diafuryl şurup (süspansiyon) dozu

  • 2 yaşından büyük çocuklar: Önerilen doz günde 3 defa 1’er ölçektir (toplam 15 ml)

Diafuryl Fort dozu

  • Erişkinlerde: Önerilen doz günde 4 defa 1 kapsüldür (toplam 800 mg).
  • 6 yaşından büyük çocuklarda: Önerilen doz günde 3-4 defa 1 kapsüldür (toplam 600 mg-800 mg).

Tedavi 7 günden uzun sürmemelidir. Eğer bu süre içerisinde şikayetlerinizde bir azalma olmadıysa mutlaka doktorunuza danışın.

Diafuryl ne kadar sürede etki eder?

Diafuryl’in kullanmaya başladıktan itibaren 2-3 gün içinde etki ederek semptomlarda düzelmeye yardımcı olması beklenmektedir. Eğer bu süre içerisinde herhangi bir düzelme fark etmezseniz mutlaka doktorunuza danışın.

Diafuryl doz aşımı

Diafuryl’in önerilen dozun üstünde kullanılması mide bulantısı, kusma, karın ağrısı gibi yan etkilere neden olabilir. Eğer kullanmanız gerekenden fazla Diafuryl aldığınızı düşünüyorsanız doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Diafuryl kullanımında dikkat edilmesi gereken durumlar

Aşağıdaki durumlardan herhangi birinde mutlaka doktorunuza danışın:

  • İki günlük kullanımdan sonra ishalin devam etmesi durumunda.
  • Günde altıdan fazla sulu dışkılama, 24 saatten uzun süren veya kilo kaybına neden olan ishal, ateş ve kusma başlangıcı
  • Şiddetli ve uzun süreli ishal durumları.
  • Ciddi kusma veya yemek yemeği reddetme.
  • Dışkıda kan veya mukus görülmesi.

Su kaybının önlenmesi ve beslenmenin sürdürülmesi için:

  • Sizin ya da çocuğunuzun bol miktarda şekerli veya şekersiz sıvı alması önemlidir (günlük ortalama 2 litre)
  • İshal süresince çiğ sebze, meyve, baharatlı yiyecekler, buzlu, asitli içecek veya yiyeceklerden kaçının, ızgara et ve pirinç tüketimine ağırlık verin.
  • Süt ve süt ürünlerinin kesilip kesilmeyeceğine doktorunuz karar vermelidir.

Diafuryl şurup açıldıktan sonra ne kadar kullanılır?

Şurubun kapağı açıldıktan sonra 3-6 ay arasında tüketilmesi önerilmektedir. Bu süreden sonra ilacın etkinliğinde azalma olabilir.

Diafuryl hangi ilaçlarla kullanılmaz?

Reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilaç kullanıyorsanız Diafuryl kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza bilgi verin. Diafuryl ve bazı ilaçlar birlikte kullanıldığında birbirlerinin etkilerini değiştirebilir. Örneğin eğer disülfiram (alkol bağımlılığı ilacı) veya merkezi sinir sistemi baskılayan türde ilaçlar kullanıyorsanız Diafuryl kullanmayın.

Diafuryl alkolle alınır mı?

Alkol ishali ve ishalin neden olduğu sorunları daha da kötüleştirebilir ve Diafuryl’in etkisini zayıflatabilir. Diafuryl kullanırken alkol almayın.

Diafuryl eşdeğer (muadili) ilaçlar

Eczanelerde bulabileceğiniz Diafuryl ile aynı etkin maddeye ve tedavi etkisine sahip muadil ilaçlar; Endosin, Enfuryl, Ercefuryl, Erfulyn, Furil, Nifuryl ve Nufro’dur.

Diafuryl formları ve türleri

  • Diafuryl şurup (süspansiyon) (200 mg/ 5 ml)
  • Diafuryl kapsül (100 mg)
  • Diafuryl Fort kapsül (200 mg)

Diafuryl kimler kullanamaz?

Eğer nifuroksazide veya ilacın içerdiği diğer yabancı maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa Diafuryl kullanmayın.

Hamilelikte ve emzirirken Diafuryl kullanımı

Yeterli bilgi olmadığı için hamilelikte Diafuryl kullanmaktan kaçının. İlacı kullanırken hamile kaldığınızı fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışın. Emzirirken kısa süreli olmak koşuluyla Diafuryl kullanabilirsiniz.

Diafuryl yan etkileri ve zararları nelerdir?

Yaygın görülen yan etkiler

  • Mide bulantısı, Mide ağrısı
  • Baş ağrısı, Renksiz idrar

Son Eklenenler

Delix Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Delix Nedir? Delix yüksek tansiyonun kontrol altına alınması için kullanılan bir ilaçtır. Yüksek tansiyon kontrol altına alınmadığında bir süre sonra vücudun çeşitli organlarına zarar verecek...

Ornisid Fort Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Ornisid Fort Ne İşe Yarar? Vücudumuza çeşitli yollardan giren bakteri ve parazitler enfeksiyonlara neden olur. Enfeksiyonlar ise şiddetine göre insan vücudunda bazı sağlık sorunlarına neden...

Arveles Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Arveles etken maddesi deksketoprofen olan ağrı kesici özellik gösteren bir ilaçtır. Piyasadaki tam adı Arveles 25 mg 20 film tablet şeklindedir. Arveles Nedir? Arveles etken maddesi deksketoprofen olan...

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Dyt. Gizem Tümay

Diyetisten
Biyofiz Tıp Merkezi
0 5 üzerinden

Ass. Dr. Sema Sezgin Göksu

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi
0 5 üzerinden

Op. Dr. Mustafa Nalcı

Özel Rich Hospital

Benzer İçerikler