Atelektazi Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Atelektazi, akciğerlerin enfeksiyon, kitle, yabancı cisim veya balgam gibi nedenlerle tıkanması sonucu oluşan bir durumdur. Atelektazi de, akciğerlerin tamamı ya da bir kısmına hava dolmaması nedeniyle hayati önem taşıyan solunum atelektazi nedeniyle kısmen durur. 

Atelektazi Nedir?

Atelektazi, akciğerin anatomik yapısını belirleyen lob ya da belirli bir bölgesinin veya tamamının büzüşmesi sonucunda hava ile dolamaması durumudur. Atelektazi sonucunda solunum aksar, karbondioksit ve oksijen alışverişi sekteye uğrar, çökme sonucunda bu bölgede şiddetli bir ağrı başlar. Bazen atelektazinin bir süre hiçbir etkisi olmayabilir. Akciğerlerdeki küçük hava kesecikleri (alveollerin) içindeki havanın boşalması sonucunda belirtiler başlar. Akciğer sönmesi ya da çökmesi olarak da tanımlanmaktadır.  

Atelektazi Nasıl Oluşur?

Akciğerlerin enfeksiyon, kitle, yabancı cisim, balgam ile tıkanması sonucu tıkanıklığın gerisinde akciğerin sönmesiyle ortaya çıkmaktadır. Yani akciğere hava gitmemesi sonucu oluşmaktadır. Akciğerlerin hava ile dolmaması ve sonuç olarak solunumun sekteye uğraması tek etkendir.

Atelektazi Neden Olur?

Akciğerlerin işlevini yerine getirmemesi ile ilgili olan bu sorunun kaynağı iki nedene bağlı olabilmektedir.

Tıkanıklık oluşturan(obstrüktif) nedenler:

Tıkayıcı olmayan (obstrüktif olmayan) nedenler

Atelektazi Belirtileri Nelerdir?

Küçük çizgisel atalektaziler klinik olarak hiçbir şikayet vermez. Ancak geniş çaplı akciğer sönmelerinde nefes darlığı, öksürük primer sebebe bağlı oluşmaktadır.

Atelektazi Nasıl Teşhis Edilir?

Atelektazinin Risk Faktörleri Nelerdir?

Balgam atamayan felçli ve yatalak hastalar ile Alzheimer, Parkinson ve kas hastalığı gibi refleksleri zayıflamış olanlar risk grubundadır. Uzun süreli sigara kullanımı da risk oluşturmaktadır.

Atelektazi Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi primer sebebe yönelik yapılmaktadır. Atelektazinin nedeni akciğer enfeksiyonlarına bağlıysa uzman hekimler tarafından antibiyotik tedavisi uygulanır. Cerrahi sonrasında komplikasyon olarak ortaya çıkan atelektazinin tedavisinde oksijen desteği etkili olmaktadır.

Son Eklenenler

Reparil Gel N Jel Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Reparil Gel N Jel etken maddesi essin ve dietilamin salisilat olduğu bilinen ve ağrı kesici özelliğiyle ön plana çıkan bir ilaçtır. İlacın tam piyasa...

Dexofen Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Dexofen etken madde olarak 25 mg deksketoprofen bulunduran ağrı kesici, ateş düşürücü ve inflamasyon baskılayıcı özellikte bir ilaçtır. Steroid özellik göstermeyen anti inflamatuar ilaç grubundandır....

Zinco Şurup Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Zinco Şurup etken madde olarak çinko sülfat heptahidrat içeren bebeklik ve çocukluk çağında sık olarak kullanılan ilaçlardan biridir.  Bu ilaç çinko içeren bir şuruptur....

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Dr. Eda Semiz

Aile Hekimliği
0 5 üzerinden

Psk. Büşra Ünal

Psk. Büşra Ünal
0 5 üzerinden

Dr. Nilay Ülkü

Engin Tıp Merkezi

Benzer İçerikler