Sarımsağı hap gibi yutmak düşündüğünüz kadar faydalı değil! Çünkü…

Yemeklere verdiği aromatik lezzetle çoğu kişinin favorisi olan sarımsağın faydaları saymakla bitmez. Kokusu yüzünden topluluk içinde yenmesi pek tercih edilmese de bağışıklık güçlendirici etkisi ile özellikle soğuk algınlıklarının arttığı sonbahar-kış aylarında mutfağımızda mutlaka bulundurmamız gereken bir besin. Peki, sarımsağı hap gibi yutmak faydalı mı?

Bağışıklığı güçlendiren sarımsağın içeriğinde A, C ve B grubu vitaminleri, çeşitli enzimler ve birçok mineral bulundurur. Sarımsağın antimikrobiyal etkisi vardır. Bakteri, virüs, mantar ve parazitlere karşı etki gösterdiği görülmüştür.

Yapılan çalışmalarda düzenli tüketildiğinde mide, prostat, göğüs, kolon ve daha birçok kanser türüne yakalanma riskini azalttığı gösterilmiştir.

Bazı çalışmalarda tümör oluşumunu engellediği ve gelişimini durdurduğu görülmüştür.

Antioksidan aktiviteye sahip birçok madde içerir. İçerdiği aminoasitler, C vitamini, selenyum ve diğer antioksidanlarla vücuda zarar veren maddeleri zararsız hale getirir, vücudu yaşlandıran, damarları hasara uğratan serbest radikallerden korur. Ayrıca sarımsak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

Sarımsağı yalnızca ezme, çiğneme gibi işlemler sonucunda içindeki enzimler aktifleşir, “allicin” isimli sarımsağın aktif ve yararlı öğesi oluşur. Bu nedenle hap gibi sarımsak yutmanın bir anlamı yoktur.

Sarımsağın faydalı özelliklerinden yararlanmak için çiğ olarak yemeklere eklenmeli ve çiğnenerek, doğranarak ya da ezilerek tüketilmelidir. Sarımsak yutmanın bilindiği gibi bir faydası yoktur.

Son Eklenenler

Akdeniz Anemisi (Talasemi) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Akdeniz anemisi olarak da bilinen talasemi, vücutta sağlıklı olarak yer alan kırmızı kan hücrelerinin üretimini etkileyen kan bozukluğu olarak tanımlanır. Başta Akdeniz ülkeleri olmak üzere Afrika ve Güneydoğu Asya ülkelerinde görülebilir. Talasemi hastalığı anemi benzeri semptomlarla ortaya çıkarak kişide kansızlık, çarpıntı ve çabuk yorulma gibi durumlara neden olabilir. Akdeniz anemisi tedavisi kan naklini ve demir şelasyon tedavisini içerir.

Piyeloseptyl (Nitrofurantoin) nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Piyeloseptyl idrar yolu enfeksiyonlarının (İYE) tedavisinde kullanılan bir antibiyotiktir. Çoğunlukla sistit (mesane enfeksiyonu) ve böbrek enfeksiyonu tedavisi için reçete edilir. Etken maddesi nitrofurantoin, hızlı...

Rantudil (Asemetazin) Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Rantudil (asemetazin), steroid olmayan anti-inflamatuvar (NSAİ) ilaçlar grubundan, iltihap giderici, ağrı kesici ve ateş düşürücü bir ilaçtır. Osteoartrit, romatoid artrit, ankilozan spondilit, akut gut...

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Dr. Nurkan Aslan

Dahiliye
0 5 üzerinden

Dr. Özlem Erçal

0 5 üzerinden

Dr. Murat Kaan Akçura

Benzer İçerikler