Ölmek istemiyorsanız mutfakta bu hataları yapmayın

Besin zehirlenmesi, mutfakta yapılan bazı hatalar yüzünden ölümcül olabilir. Dünya çapında her yıl besin zehirlenmesinden 600 milyon kişi etkileniyor. Ülkemizde ise bu rakam 5 milyon kişi.

Besin zehirlenmesi belirtileri arasında bulantı, kusma, şiddetli karın ağrıları, kramplar, ishal bazı durumlarda ise yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı da eşlik edebiliyor.

Besin zehirlenmelerin çoğunda taşıyıcı besin; etler, yumurta ve süt veya deniz ürünleri oluyor. İyi olmayan şartlarda paketlenmeleri, saklanmaları ve hazırlanmaları gibi durumlarda besinlerdeki mikroorganizmalar çoğalıyor ve salgıladıkları toksinler de besin zehirlenmelerine yol açıyor. Peki, bu sağlıksız tablodan korunmak için neler yapmalı, nelerden kaçınmalıyız?

Yeni tip koronavirüs Covid-19’a karşı tedbirli olmak için eve giren her şeyi yıkamaya başladık. Uzmanlara göre anne sütünden sonra en kaliteli proteini içeren yumurtayı buzdolabına koymadan önce kesinlikle yıkamamalıyız. Besin zehirlenmesi sebebi olarak sık karşılaşılan yumurta alırken yüzeyinin zedelenmemiş olmasına dikkat etmelisiniz. Kırık ve çatlak yumurtaların yüzeyleri bakterilerin çoğalmasına neden olur. Yumurtaları buzdolabına yerleştirirken asla yıkamayın, çünkü yıkandıklarında yüzeylerindeki delikler genişliyor ve bunun sonucunda bakteriyel üreme artıyor. Yumurtaları dolap kapağında saklıyorsanız diğer besinlerle temas etmemesine de dikkat edin.

eggs-5541713_1280

Tavuk için en tehlikeli durum, salmonella bakterisinin bulaşmasıdır. Bu mikroorganizmaların ölmeleri için tavuk parçalarının en az 70 derece sıcaklığa ulaşmış olması gerekiyor. Tavukları pişirmeden önce yıkarken çevreye sıçrayan veya kesme tahtası olarak kullandığınız yerde kalan tavuk suyundan, pişirmeden tüketeceğiniz çiğ gıdalar etkilenebiliyor. Bu nedenle pişirme aşamasında çapraz bulaşma olmaması için tezgahınızı, et kestiğiniz bıçakları ve tahtaları, lavabonuzu, eti koyduğunuz diğer yerleri ve ellerinizi; yemek pişirmeye başlamadan önce sabunlu ve sıcak suyla yıkamayı asla ihmal etmeyin.

Hammaddesi süt olan dondurma her süt ürünü gibi bozulmaya ve mikroorganizma üremesine elverişli lezzetler arasında yer alıyor. Kapalı dondurma tercih ediyorsanız; paketleri karlanmış olan, içinde buz parçacıkları bulunan dondurmaları almayın. Çünkü donmuş ve buz kristalli paketler, paketin çözülmüş ve tekrardan donmuş veya çok eski olduğu anlamına gelebiliyor. Ayrıca son kullanma tarihlerine de mutlaka dikkat edin. Açıkta satılan dondurmadan alıyorsanız satıcının hijyenik olması çok önemli. Dondurma konulan kaşığın temiz olması ve çok sık değişmesi gerekiyor.

Sebze ve meyveler birkaç yolla mikrop üretebiliyorlar. Üretim aşamasında çiftlikte kirli veya bakteri ile bulaş olmuş suyla sulanması, iyi yıkanmamaları nedeniyle üzerlerinde kalan kalıntılar veya hasta bir insanın ellerini yıkamadan salata hazırlaması. Bunların yanı sıra evde çapraz bulaşma (örneğin, çiğ et ve salata hazırlığı için aynı kesme tahtasını kullanmak) da besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Bu yüzden meyveleri ve sebzeleri mutlaka bol suyla iyice yıkayın. Öncesinde sirkeli suda da bekletebilirsiniz.

vegetables-14702_640

Çiğ veya pişmiş et ve et ürünlerini oda sıcaklığında bir saatten fazla bekletmeyin.

Özellikle az pişmiş kırmızı et bir tür E. coli bakterisinin, tavuk ise Salmonella bakterisinin potansiyel üreme yerleri oluyor. Dolayısıyla etlerin iyi pişmesine dikkat edin.

Pişirdiğiniz bir yemeği tekrardan ısıtmak istediğinizde yine aynı şekilde et ürünlerinin 70-75 derecelerde olmasına özen gösterin.

Donmuş gıdaları oda sıcaklığında değil, buzdolabında bekleterek çözdürmeyi alışkanlık haline getirin.

Buz çözünürken suya dönüşüp akabileceği için çapraz bulaşma riskine karşı çiğ kullanacağınız sebze veya meyve gibi besinlerin yanına koymayın.

Et ürünleri ile pişmemiş gıdaların hazırlık alan ve malzemelerin birbirinden ayırın.

Et ürününden sonra salata hazırlığına geçecekseniz, kesme tahtalarını, tezgâhları, bıçakları ve ellerinizi yeniden iyice yıkamayı ihmal etmeyin.

bottles-1868175_1280

Listeria bakterisi 4 derecede bile yaşayabilen ve buzdolabında çoğalabilen bir bakteri türü. Bu nedenle kırmızı et, tavuk ve balık gibi, çiğ besinler ile salata ve meyve gibi çiğ tüketilecek olan besinler mutlaka birbirinden uzakta yer almalı. Özellikle yarım kesilip dolap kapaklarına konulan limon tehlikeye çok açık oluyor. Karpuz veya kavun yazın en çok tüketilen meyveleri. Ancak kesik bir şekilde dolaba konulduğunda diğer gıdalardan mikroorganizma bulaşırsa besin zehirlenmelerine sebep olabilir.

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Psk. Dan. Ayşegül Zeren

Psk. Dan. Ayşegül Zeren
0 5 üzerinden

Uzm. Kl. Psk. Doğanay Çelik

0 5 üzerinden

Psk. Neslihan Coşkunsu

Psk. Neslihan Coşkunsu

Related Articles