Küme Baş Ağrısı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Küme tipi baş ağrısı, başın bir tarafında, genellikle göz çevresinde hissedilen dayanılmaz ağrılar olarak tarif ediliyor. Küme tipi baş ağrılarının kesin nedeni bilinmiyor ancak bu tipteki tipi ağrısında vücudun biyolojik saatindeki anormalliklerin rol oynadığını düşünülüyor. Migren ve gerilim baş ağrısının aksine, küme tipi baş ağrısının gıdalar, hormonal değişiklikler veya stres gibi tetikleyicilerle ilişkili olmadığı belirtiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, küme tipi baş ağrısı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Küme tipi baş ağrısı nedir?

Küme baş ağrısı, migren ve gerilim tipi baş ağrısından sonra en sık görülen primer baş ağrısı tipidir. Küme baş ağrısı göz etrafında tek taraflı, kısa süreli ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize,  belli dönemlerde ataklar halinde tekrarlayan bir baş ağrısı türüdür. Genellikle gece uykudan uyandıran şiddetli ağrılar meydana gelir.

Küme tipi baş ağrısı nasıl olur?

Küme tipi baş ağrısında ağrı tipik olarak 15-180 dakika arasında sürer, gün içinde 1 ila 8 defa arasında tekrarlayabilir. Ataklar genellikle aylar ya da yıllar süren baş ağrısız dönemler ile ayrılmış olan, haftalar ya da aylar süren (sıklıkla 1-3 ay) küme dönemleri şeklinde ortaya çıkar. Kişilerde ağrı periyotlarının süresi ve zamanı sabit olabilir. Hastaların daha az bir kısmında ise düzelme olmaksızın baş ağrısı devam eder ve o zaman sürekli küme (kronik küme) olarak adlandırılır.      

Küme tipi baş ağrısının belirtileri nelerdir?

Küme tipi baş ağrısı tek taraflı, şiddetli, daha çok göz etrafında kendini gösteren ağrılarla meydana gelir. Ağrının bir diğer tipik özelliği genellikle geceleri ya da sabaha karşı ve aynı saatlerde başlamasıdır.

Ağrıya eşlik eden belirtiler ise şu şekildedir;

Küme baş ağrısı yaşayan kişi genellikle artan huzursuzluk nedeniyle oturamaz ve dolanma ihtiyacı hisseder. Bazen migren tipi ağrılar da olduğu gibi ışık hassasiyeti olabilir. Ağrı atağı sırasında bradikardi (kalp hızında düşme), hipertansiyon (tansiyonda yükselme), mide salgı üretiminde artış da olabilir.

Küme tipi baş ağrısı neden olur?

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ataklarda steroid tedavisine iyi yanıt alınması inflamatuar bir zemin olduğunu düşündürmektedir. Yine periodik, dönemsel özellikler göstermesi zeminde hipotalamusun rolünü desteklemektedir.

Küme tipi baş ağrısında tanı nasıl konur?

Tanı hastadan alınan ayrıntılı bilgi ile konulabilir. Ağrının yerinin, şiddetinin, başlangıç zamanının, süresinin, eşlik eden belirtilerin ayrıntılı olarak sorgulanması tanı konulması açısından ilk ve en önemli basamaktır. Risk faktörleri ve tetikleyici faktörler sorgulanmalıdır. Ayrıntılı hasta öyküsü alındıktan sonra küme baş ağrısı ön tanısı konulabilse de mutlaka ikincil yapısal sebeplerin nörolojik muayene ve beyin görüntülemesi ile dışlanması gerekir. Tetkikler sonucunda baş ağrısına sebep olabilecek bir hastalık saptanmadı ve belirtiler küme baş ağrısını destekliyorsa tanı konulabilir.

Küme tipi baş ağrısı kimlerde görülür?

Her yaşta görülebilirse de 20-40 yaş arası kişilerde ve erkeklerde daha sık görülmektedir. Kanıtlanmış bir kalıtım gösterilemese de ailede küme baş ağrısı öyküsü olan kişilerde daha sık görülmektedir. Sigara kullanımı bir diğer risk faktörüdür. Alkol kullanımı da ağrı başlangıcını tetikleyebilmektedir.

Küme tipi baş ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi basamakları tetikleyicilerin ortadan kaldırılması, atak tedavisi ve uzun süreli koruma yani atakların önlenmesini sağlayan profilaktik tedavi olarak sınıflandırılabilir.

Öncelikle hastaların sigara, alkol gibi tetikleyicilerin kullanımını azaltmaları ya da kesmeleri gerekmektedir. Atakları tetikleyebilecek aşırı sıcağa maruziyet ve egzersizden kaçınılmalıdır.

Migren ataklarından farklı olarak bu kişilerde gıda hassasiyeti, hormonal ve stresör faktörlerin atak tetikleyici özelliği yoktur.

Atak tedavisinde;

Profilatik tedavide;

Küme tipi baş ağrısı hakkında sık sorulan sorular

Ağrının tekrarlamasının engellenmesi için kesin çözüm bulunmasa da doğru tanı, hızlı atak tedavileri ve koruyucu yani atak sıklığını azaltan ve atak tekrarlamasını engelleyen  tedavilerle başarı şansı yükselmektedir.

Tıbbi olarak kanıtlanmış bir yararı bulunmasa da atağın başlangıcında sakız çiğnemenin atağın şiddetlenmesini engellediğini ifade eden hastalar bulunmaktadır.

Son Eklenenler

20’lik Diş Ağrısı Neden Olur? 20’lik Diş Çekimi Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Halk arasında akıl dişi olarak adlandırılan ve üçüncü azı dişleri şeklinde de ifade edilen 20’lik dişler, genellikle 17 -25 yaş aralığında çıkan, toplamda 4 adet olarak tamamen sorunsuz bir şekilde çıkan üçüncü ve son azı dişleridir. Bazı bireylerde yarım ya da tam gömülü şekilde çıkan 20'lik dişler özellikle çenedeki yer yetersizliğine bağlı olarak bölgedeki diş etinde kızarıklık, şişlik, lenf hassasiyeti, ağrı veya ağız açmada kısıtlılığa sebep olabilir. Bilinenin aksine 20 yaş dişlerinin her durumda çekilmesi gerekmez. Herhangi bir ağrıya sebep olmadan çiğneme işlevine yardımcı olabilir. Ancak özellikle yarısı çıkan, gömülü, çürük ve diş eti enfeksiyonuna yol açan 20’lik dişlerin çok vakit kaybetmeden çekilmesi gerekir. 

Coraspin Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Coraspin (asetilsalisilik asit), steroid olmayan ağrı kesiciler grubundan bir ilaçtır. Pıhtılaşma engelleyici özelliği ile kalp ve damar hastalığı riski taşıyan hastalarda damar tıkanıklığı, kalp...

Ecopirin Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Ecopirin (asetilsalisilik asit), steroid olamayan antiinflamatuar grubundan, pıhtılaşma engelleyici bir ilaçtır. Etkin maddesi asetilsalisilik asit, trombositlerin kümeleşmesini engelleyerek çalışır. Özellikle kalp ve damar hastalığı...

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Prof. Dr. Kadir Demir

Dahiliye
muayenehane
0 5 üzerinden

Muhammed Aydeniz

0 5 üzerinden

Dr. Mehmet Vedat Güven

Benzer İçerikler